fbpixelnoscript

Forum beogradskih gimnazija najavljuje za sutra štrajk upozorenja

BEOGRAD, 13. februara 2017. (Beta) – Forum beogradskih gimnazija (FBG) najavio je za sutra jednodnevni štrajk upozorenja u znak podrške nastavnicima kojima su oduzete licence.

Taj sindikat zahtevao je “hitno vraćanje nepravedno i nezakonito oduzetih licenci” kolegama koji su započeli štrajk gladju ispred Vlade Srbije.

Kako je saopšteno, sutra u obe smene neće biti održan prvi čas.

FBG je pozvao sve kolege dа se i dаnаs okupe ispred Vlаde Srbije, u očekivаnju povoljnog rešenjа zа nastavnike koji od 8. februara štrаjkuju glаdju.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije razgovarali su juče sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti kako bi pronašli način da spreče urušavanje zdravlja nastavnika koji protestuju ispred Vlade Srbije.

Iz Ministarstva je saopšteno da je Petar Blagojević na molbu predstavnika Ministarstva pristao da prekine protest i u ponedeljak dodje na sastanak, kako bi zajednički pokušali da nadju rešenje.

U medjuvremenu, Ministarstvo očekuje da dobije mišljenja odgovarajućih institucija u vezi sa daljom zakonitošću postupanja.

Kako je navedeno, pošto je Blagojević pristao da prekine štrajk, delegacija Ministarstva je posetila Živadina Disića u Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije, gde mu je zbog povišenog krvnog pritiska ukazana medicinska pomoć.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) u odvojenom saopštenju je navela da je sastanak sa predstavnicima Ministarstva počeo u napetoj atmosferi i da su predstavnici Unije optuženi da su izveli kolege na ulicu i nagovorili ih da započnu štrajk gladju da bi na taj način izvršili pritisak na ministarstvo prosvete.

Kako je navedeno, Ministarstvu prosvete odredjen je rok da se nastavnicima napiše i izda rešenje do ponedeljka, 13. februara u 15.00 časova.

Categories Vesti