fbpixelnoscript

Filozofski fakultet u Nišu bez departmana za nemački jezik iako postoji veliko interesovanje

NIŠ, 9. oktobra 2017. (Beta) –  Nastava na na Filozofskom fakultetu u Nišu počela je i ovog oktobra bez studenata na studijskom programu za nemački jezik.

Dekan Filozofskog fakulteta u Nišu Natalija Jovanović rekla je agenciji Beta da je Filozofski fakultet, Komisiji za akreditaciju i proveru kvaliteta obrazovanja u aprilu predao zahtev za akreditaciju Departmana za nemački jezik, ali da odgovor još nije stigao.

“Komisija ima rok od godinu dana da odgovori na zahtev. Verujem da ćemo odgovor dobiti ranije, medjutim, za ovu školsku godinu je kasno”, izjavila je Jovanović.

Prema njenim rečima, na niškom Filozofskom fakultetu smatraju da su ispunili sve uslove za akreditaciju.

“Za stalno smo uposlili lektora i tri nastavnika nemačkog jezika koji su pred završetkom doktorskih studija nemačkog jezika, a angažovali smo i nastavnike iz Bugarske i Republike Srpske”, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da je i ove godine, kao i prethodnih, postojalo “ogromno” interesovanje za studije nemačkog jezika.

Komisija za akreditaciju odbila je 2015. i 2016. godine zahtev Filozofskog fakulteta za otvaranje Departmana za nemački jezik najpre “zbog neophodnih mera štednje”, a potom zbog nepostojanja stalno zaposlenih nastavnika nemačkog jezika.

U niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, kazali su da se na evidenciji trenutno nalazi samo jedno lice sa završenom germanistikom, ali da se radi o “dugoročno deficitarnom zanimanju”.

Prema ranijim najavama Departman za nemački jezik na niškom Filozofskom fakultetu trebalo bi godišnje da ima 30 budžetskih i 10 samofinansirajućih studenata.

Categories Vesti