fbpixelnoscript

Festival učenja odraslih večeras u u ImpactHUB-u

BEOGRAD, 3. decembar 2015. (gradskibiro.rs) – Na “Festivalu učenja odraslih” koji se večeras održava u ImpactHubu u Beogradu gradjani će, izmedju ostalog, moći da se upoznaju sa organizacijama koje realizuju programe razvijanja kreativnosti za starije.

Nikola Koruga iz Društva za obrazovanje odraslih rekao je za Gradski biro (gradskibiro.rs) da je zbog nepostojanja podrške za uspostavljanjem stabilnog i dostupnog sistema neformalnog obrazovanja odraslih 2013. godine “Festival obrazovanja odraslih” preimenovan u “Festival učenja odraslih”.

“Snage sada usmeravamo ka novom konceptu motivisanja organizacija i pojedinaca da znanje podele u svom okruženju i time doprinesu ličnom i razvoju zajednice. Ovaj koncept je blizak novom projektu UNESCO uspostavljanja ‘Globalne mreže gradova koji uče’ gde se stvaraju održivi sistemi između kojih postoji stvaranje znanja i učenja od lokalnog do globalnog nivoa.”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, UNESCO je prepoznao značaj pokretanja i umrežavanja inicijativa za učenje u zajednici na nivou Beograda i uputio pismo podrške gradonačelniku Beograda Siniši Malom da podrži upisivanje Beograda na listu gradova koji uče.

“Ovaj koncept biće predstavljen i na Festivalu učenja odraslih u ImpactHUB-u večeras od 16 do 19 časova. Građani će moći da se upoznaju sa organizacijama koje realizuju programe razvijanja kreativnosti za starije, proizvodnje organske hrane, oplemenjivanje urbanog okruženja i njegovog pretvaranja u samoodrživi sistem”, naveo je Koruga.

On je dodao da Društvo za obrazovanje odraslih, uz pomoć mreže partnera, od 2001. godine organizuje ovaj Festival koji je “ključni instrument za promociju i unapređenje dostupnosti obrazovanja odraslih”.

Kako je rekao, ta manifestacija je prerasla u globalni pokret kada ju je podržao Institut za celoživotno učenje (pri UNESCO) na Medjunarodnoj konferenciji o obrazovanju odraslih u Hamburgu 1997. godine.

Društvo za obrazovanje odraslih realizuje ovu manifestaciju u partnerstvu sa DVV International iz Nemačke, dok festivali celoživotnog učenja i obrazovanja u Sloveniji i Hrvatskoj dobijaju i značaju podršku države.

Categories Vesti