fbpixelnoscript

Đorđević: Srbiji treba promena odnosa prema nauci

BEOGRAD, 29. novembra 2015. (Beta) – Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević izjavio je da Srbiji treba promena odnosa prema nauci i ukazao na to da se za 13.000 istraživača, koji mogu da pruže veliki doprinos privredi i društvu, izdvaja svega 0,35 odsto bruto domaćeg proizvoda.

“Slikovito, ako zamislite jednu učionicu sa 18 klupa, malo manje od dve klupe te učionice činile bi budžet koji Srbija izdvaja za prosvetu i nauku zajedno. Od toga bi polovina jedne stolice bio budžet za nauku, a budžet za promociju nauke polovina stotog dela te polovine stolice”, kazao je Đorđević za agenciju Beta.

On je naveo da nauci u Srbiji treba pomoći kako bi se vrednovala na pravi način i kako bi se iskoristile sve njene mogućnosti.

“Naučnici su specifični i važni ljudi koji su privrženi radu i često nisu dovoljno glasni. Zato smo mi tu, i važna misija Centra za promociju nauke je da budemo megafon koji će skrenuti pažnju na to koliko su naučnici bitni i koliko društvo treba da promeni odnos prema ovoj maloj, ali važnoj grupi ljudi”, kazao je Đorđević.

On je najavio da će u narednoj, 2016. godini, cilj biti da se nauka i njeno prisustvo rašire po Srbiji, kako bi se promocija nauke decentralizovala.

“Uskoro se očekuje otvaranje Naučnog kluba u Beogradu. Prostorije u Ulici kralja Petra biće mesto okupljanja naučnih radnika, kao i svih onih koji se ne bave profesionalno naukom, ali žele da je iskuse i upoznaju”, dodao je on.

Prema rečima Đorđevića, želja je da se mreža naučnih klubova proširi po celoj Srbiji i da oni postanu uobičajena pojava, kao što su to, na primer, bioskopi.

Kako je najavio direktor Centra za promociju nauke, do kraja 2015. godine biće obavljena i anketa i realizovane fokus grupe u više različitih gradova kako bi se precizirale potrebe pojedinačnih lokalnih sredina i utvrdio najprimereniji način za promociju nauke u njima.

“Lokalne samouprave moći će da se prijave i izraze želju da ugoste ‘Naučni kamion’ – veliku pokretnu naučnu laboratoriju i učionicu, koja nauku čini prijemčivijom i jasnijom, pre svega, đačkoj populaciji”, rekao je Đorđević. ;

U pripremi je i Strategija nauke i tehnološkog razvoja za period od 2016. do 2020. godine, a u toku su javne rasprave koje bi trebalo da budu završene u narednih nekoliko nedelja. Svoj doprinos u definisanju ciljeva daje i Centar za promociju nauke.

“Dve glavne poruke koje se nalaze u Strategiji, a tiču se promocije nauke, jesu potreba za otvaranjem regonalnih cenatra i naučnih klubova koji bi bili dostupni široj populaciji, kao i građenje mostova između privrede, nauke i društva”, naveo je Đorđević.

Inače, Centar za promociju nauke je 23. novembra proslavio peti rođendan, a iz te institucije poručili su da će nastaviti da šire svest o važnosti i sveprisutnosti nauke.

U tome će im pomoći i 39 projekata za koje je tokom naredne godine obezbeđeno finansiranje. Reč je o organizaciji najrazličitijim manifestacijama, kao i autorskim projektima kojima je cilj da podsete na to da bez razvoja nauke nema sveukupnog napretka.

Categories Vesti