fbpixelnoscript

Do 26. avgusta očekuje se lista o potrebama škola za novim profesorima

BEOGRAD, 21. avgusta 2015. (gradskibiro.rs) – Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila je danas da se očekuje da do 26. avgusta bude objavljena lista o potrebama škola za novim profesorima.

Jankovićeva je za portal Gradskibiro (www.gradskibiro.rs) istakla da je objavljivanje liste o tehnološkim viškovima na sajtu Minstarstva prosvete jedan je od rezultata dogovora iz petomesečnog štrajka.

“Svojevremeno je Unija sidikata prosvetnih radnika Srbija to isto objavljivala na svoj sajtu, ali nam je zabranjeno zbog Zakona o tajnosti podataka o ličnosti. Već nekoliko godina unazad mi nemamo prave informacije, a to praktično znači da nije bilo sistema kontrole direktora i onoga što su prosleđivali Školskim upravama”, rekla je ona.

Jankovićeva je navela da su kada nema uvida u pravo stanje, moguće velike zloupotrebe.

“Direktori su čuvali radna mesta i primali radnike na određeno vreme, dok su mnogima nedostajali časovi. Sada imamo situaciju da hiljadama nedostaju časovi, a petina zaposlenih radni na određeno vreme. Zato je značajna transparentnost”, ukazala je ona.

Prema njenim rečima, javnost, na ovaj način, po prvi put može da se uveri da ima mnogo profesora koji nemaju punu normu, a samim tim, ni punu platu.

“Svi koji su na tim spiskovima jesu oni kojima nedostaju časovi u nekom procentu ili su izgubili pune norme. Sada čekamo još jednu listu, a to će biti potrebe škola za novim profesorima. Ona bi trebalo da bude završena do 26. avgusta”, navela je Jankovićeva.

Ona je precizirala da će kada se ukrste ti podaci, biti poznato koliko ljudi će ostati bez nekoliko ili svih časova.

“Ministarstvo prosvete je za to dalo rok do 5. septembra, što je previše optimistično. Posao će potrajati sigurno mnogo duže. Kasno se počelo, tako da će školska godina započeti frustrirajuće za mnoge naše kolege”, kazala je predsednica USPRS.

Ona je rekla da će nepravilnosti moći da se prijavi Radnoj grupi u kojoj će biti i predstavnici sindikata.

“Dakle, po prvi put ćemo moći da kontrolišemo raspoređivanje tehnoloških viškova i nadamo se manjem broju nepravdi nego prethodnih godina. O kvalitetu obrazovanja moći ćemo da govorimo tek onda kada rešimo egzistencijalne probleme zaposlenih u prosveti”, istakla je ona.