fbpixelnoscript

Deca migranti kreću u škole u Pirotu, Dimitrovgradu i Beloj Palanci

NIŠ, 24. avgusta 2017. (Beta) – U škole na području koje pokriva Školska uprava Niš 1. septembra krenuće 147 dece migranata iz prihvatnih centara u Dimitrovgradu, Pirotu i Divljani kraj Bele Palanke, rečeno je Beti u toj upravi.

Načelnik Školske uprave Dragan Geja rekao je da je reč uglavnom o deci iz Sirije i Kurdistana i da će u školske klupe sesti deca svih uzrasta, počev od onih od četiri godine do 18 godina.

“Najmladji će krenuti u predškolske ustanove, a osnovci u školu ‘Hristo Botev’ u Dimitrovgradu, ‘Ljupče Španac’ u Beloj Palanci, ‘Dušan Radović’ ili ‘Vuk Karadžić’ i Pirotu, rekao je Gejo.

Prema njegovim rečima, u Dimitrovgradu neće biti organizovanog prevoza za decu migrante pošto se škola nalazi u blizini prihvatnog centra, a u Pirotu i Beloj Palanci će prevoz biti organizovan zbog velike udaljenosti škola.

“Deca migranti krenuće na redovnu nastavu, ali će imati pomoć personalnih asistenata. Reč je o deci koja uglavnom govore engleski na nižem, srednjem ili višem niovu”, izjavio je Gejo.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je juče da će u ovoj školskoj godini u Srbiji u školu krenuti 2.188 dece migranata.

Šarčević je rekao da su sagledani svi dobri modeli iz inostranstva i da će za tu decu biti organizovana nastava na srpskom i engleskom jeziku.

U prihvatnim centrima u Srbiji nalazi se oko 6.000 migranata.