fbpixelnoscript

Danas odluka preostala dva sindikata prosvete

BEOGRAD, 16. februara 2015. (Beta) – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti danas bi trebalo da odluče da li će potpisati Poseban kolektivni ugovor i sporazum koji je predložila Vlada Srbije o rešavanju spornih pitanja u prosveti.

Potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Miodrag Sokić rekao je danas agenciji Beta da će ova dva reprezentativna sindikata danas održati sednice Glavnog odbora i Predsedništva na kojima će biti doneta odluka. Nakon toga će se znati da li će se biti prekinut štrajk prosvetnih radnika, koji je počeo 17. novembra 2014. godine i tokom koga su održavani skraćeni časovi.

Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije i GSPRS Nezavisnost potpisali su 11. februara Sporazum koji je predložila Vlada Srbije o rešavanju spornih pitanja u cilju unapređenja položaja nastavnika i prekida štrajka, kao i Poseban kolektivni ugovor.

Potpredsednik Sindikata obrazovanja Srbije Radomir Šojanović izjavio je ranije da će štrajk prosvetnih radnika biti završen 18. februara, ako i preostala dva reprezentativna sindikata prihvate sporazum. “Smatramo da smo u ovom momentu dobili najviše onoga što smo mogli”, rekao je Šojanović i dodao da su zaposleni u prosveti dobili poseban kolektivni ugovor kojim je obezbedjena “sigurnost radnika o očuvanju radnih mesta”.

Govoreći o zahtevu sindikata da budu izuzeti iz smanjenja plata, on je rekao da su sindikati dobili uveravanja da nema osnova da se taj zahtev ispuni. “Ali smo uspeli da dobijemo novogodišnju nagradu. Mi ćemo kroz dobijanje te nagrade uspeti u neku ruku da nadoknadimo tih 10 odsto”, kazao je Šojanović i objasnio da je na taj način ispunjen prvi zahtev.

On je dodao da je ispunjen i drugi zahtev, jer je potpisan veoma povoljan kolektivni ugovor. “Treći je početak rada na Zakonu o platnim grupama i razredima. U sporazumu stoji da se vlada obavezuje i reprezentativni sindikati da do 1. januara 2016. godine izrade zakon i počne primena tog zakona”, rekao je Šojanović.

Categories Vesti