fbpixelnoscript

Danas nastavak pregovora sindikata i ministarstva prosvete

BEOGRAD, 20. januara 2015. (Beta) – Pregovori izmedju četiri reprezentativna prosvetna sindikata i Ministarstva prosvete nastavljaju se danas, a uporedo sa time nastavlja se i štrajk nastavnika skraćenjem časova na 30 minuta. Za djake osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas počinje drugo polugodište, a predstavnici sindikata i Ministarstva prosvete najavili su nastavak razgovora o posebnom kolektivnom ugovoru.

Očekuje se da će u toku ove sedmice biti usaglašen poseban kolektivni ugovor, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Nastava u prvom polugodištu je, i pored štrajka prosvetnih radnika, završena regularno, a ocene su u svim školama zaključene.

“Nadamo se da će i drugo polugodiste biti potpuno regularno i da neće biti razloga za zaoštravanje štrajka”, kazala je agenciji Beta portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Ona je navela i da su većini učenika podeljene knjižice sa ocenama, a da će ih i oni koji to još nisu, dobiti do kraja ove nedelje.

Prema Pravilniku o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, školska godina se za ušenike osmog razreda osnovne škole završava 29. maja, a za ostale osnovce 12. juna.

Prema tom Pravilniku, drugo polugodište za srednjoškolce završava se 20. juna.

Pre tog datuma školsku godinu završavaju maturanti gimnazija, 22. maja, a učenici završnih razreda u srednjim stručnim školama 29. maja.

Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti – Granski sindikat prosvetnih radnika “Nezavisnost”, Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.

Oni su najavili i da će 27. januara, na dan školske slave, održati “Veliki svetosavski pohod prosvetara” kroz Beograd.

Sindikati prosvete traže izuzimanje prosvete iz smanjenja plata u javnom sektoru, potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora i donošenje novog Zakona o obrazovanju.

Categories Vesti