fbpixelnoscript

Brucoši iščekuju izlazak rang lista

NOVI SAD, 5. jula 2015. (RTV.rs) – Polaganje prijemnih ispita za fakultete na Univerzitetu u Novom Sadu završeno je u petak, a budući brucoši s nestrpljenjem iščekuju izlazak i konačnih rang lista. Najveće interesovanje, kako kažu iz Univerziteta u Novom Sadu, tradicionalno je za Akademiju umetnosti, gde se tri kandidata bore za jedan indeks. Nešto manje interesovanje u odnosu na prethodnu godinu je za Pravni i Ekonomski fakultet, a najmanje na onim fakultetima koji se nalaze van Novog Sada.Gužva ispred učionice, skripte i knjige u rukama, trema i pratnja roditelja – ta atmosfera koja prati polaganje prijemnih ispita za fakultete ponavlja se iz godine u godinu. Oni sa najmanjom tremom, koje smo sreli pred sam početak ispita, kažu da su se za fakultete opredeljivali u skladu sa svojim afinitetima, ali i perspektivom budućeg zanimanja.

Univerzitet u Novom Sadu ove godine primiće oko 15 i po hiljada studenata na sva tri stepena studija. Na prvoj godini studija na 14 fakulteta Novosadskog univerziteta ima ukupno 9112 mesta, a na konkurs za upis se prijavilo 9142 kandidata. Od 9112 mesta, 5220 će biti finansirano iz budžeta, a 3892 namenjeno je studentima koji će sami finansirati svoje školovanje.

Neki od fakulteta za koje postoji najveće interesovanje su Akademija umetnosti, zatim Medicinski fakultet, Filozofski, Fakultet Tehničkih nauka. Manja zainteresovanost, u odnosu na prethodnu godinu, je za pravni i ekonomski fakultet, a najmanje interesovanje vlada za pedagoški i građevinski fakultet.

“Ono što nas pomalo brine jeste da i dalje u gradovima u kojima imamo fakultete, kao što je Sombor i Subotica, ti fakulteti su studentima manje inetersantni zbog same sredine, odnosno nije tako veliki grad i mogućnosti studentskog života kao što je to u Novom Sadu”, rekla je Zita Bošnjak, prorektorka za nastavu Univerziteta u Novom Sadu.

(vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)