fbpixelnoscript

Besplatni udžbenici (ni)su za sve osnovce?

NOVI SAD – 25. maja, 2015. godine (RTV.rs) – Za tekuću školsku godinu od 20 zahteva za besplatne udžbenike 17 hiljada je realizovano. Iako je za dobijanje udžbenika potrebno ispuniti određene uslove, članovi grupe građana “Zabrinuti roditelji” tvrde da na besplatne udžbenike pravo imaju svi đaci.

Predstavnik “Zabrinutih roditelja” Dražen Stupar tvrdi da na besplatne udžbenike nemaju prava samo socijalno ugroženi, nego svi osnovci.

Ja bih voleo da ta tvrdnja ima zakonsko utemeljenje. Bilo bi lepo da naš budžet može da omogući svim učenicima besplatne udžbenike. Ipak, nismo u takvoj situaciji da možemo da omogućimo svima besplatne udžbenike, ali ove godine je akcija malo drugačije zamišljena i već uveliko ulazimo u realizaciju i ja razumem roditelje koji su možda povređeni, ali ove godine smo uspeli da veliki broj učenika dobije besplane udžbenike, naravno svi oni koji su ispunjavali uslove za to”, kaže Petar Viđikant iz Gradske uprave za obrazovanje.

Kako već nemaju sva deca prava na besplatne udžbenike, korišćenje digitalnih, putem lap topa ili tableta, moglo bi da bude rešenje.

(vest detaljnije možete pogledati na portalu rtv.rs)

Categories Vesti