fbpixelnoscript

Avramović: U knjižarama je izdanje iz 2015. godine u kome nema spornih tvrdnji

BEOGRAD, 12. avgusta 2015. (Beta) – U knjižarama se nalazi novo izdanje udžbenika iz istorije za šesti razred u izdanju Zavoda za udžbenike, u kojem nema spornih tvrdnji, navode u Zavodu za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Direktor Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Zoran Avramović rekao je danas agenciji Beta da napisi koji su se pojavili prethodnih dana u pojedinim medijima predstavljaju “falsifikovanje istine” i da je očigledno da je reč o “podzemnom ratu izdavača” uoči školske godine kada počinje kupovina knjiga.

On je podsetio da su postojale primedbe na tumačenje pojedinih istorijskih događaja i pojava i da su se one odnosile na izdanje iz 2008. godine, koje je odobreno pre početka primene Standarda kvaliteta udžbenika.

Podsetio je da je patrijarh Irinej Ministarstvu prosvete uputio pismo 18. marta 2014. godine u kome je izneo primedbe na sadržaj udžbenika čiji je autor Rade Mihaljčić i zatražio da se ne koristi iz “obrazovnih, vaspitnih i naučnih razloga”.

Zavod je dao mišljenje da su neke od primedaba iznetih u tom pismu opravdane, ali da nedostaci nisu “takvog karaktera da bi se predložilo da se udžbenik povuče iz upotrebe”.

“Potrebno je, međutim, obavezati izdavača i autora da se u novom izdanju ovog udžbenika, koji poseduje mnoge kvalitete, preformulišu nazivi ‘Makedonski Sloveni’ (str. 47 i 53) i ‘Makedonska država’ (str. 48) i relativizuje tvrdnja o Albancima kao starosedeocima Balkanskog poluostrva (str. 42)”, navodi se u službenoj belešci dostavljenoj agenciji Beta.

“Ministarstvo je, prema našim saznanjima, ovo mišljenje dostavilo izdavaču, koji je uneo korekcije u novo izdanje. U knjižarama je, dakle, izdanje iz 2015. godine u kome nema spornih tvrdnji”, kazao je Avramović.