Osnovci odabrali najbolje knjige: Olimpijski san i Hajduk Veljko

BEOGRAD, 4. oktobra 2017. (Beta) – Najveći žiri sastavljen od 100 djaka beogradskih osnovnih škola izabrao je najbolje knjige od 47 koliko ih je pristiglo na konkurs i „Dositejevo pero“, prvu nagradu za stariji i mladji uzrast dodelio Silviji Otašević za „Olimpijski san“ i Slobodanu Stanišiću za delo „Hajduk Veljko, junak vredan cele vojske“.

Njihove knjige za najbolje objavljene u 2016. godini proglasio je „najoštriji i najiskreniji žiri“ koji je odlučivao izmedju 47 naslova prispelih na konkurs, od kojih su 22 bila namenjena mladjim osnovcima a 25 starijim, saopštili su danas organizatori konkursa Dečje kritike.

Konkurs Dečje kritike „Dositejevo pero“ ustanovili su 1997. godine Sekretarijat za kulturu grada Beograda, biblioteka „Dositej Obradović“ i organizacija „Prijatelji dece Opštine Voždovac“ prema Konvenciji UN o pravima deteta da izraze svoje mišljenje o literaturi koja im je namenjena.

Po oceni tog najzahtevnijeg žirija druga nagrada za stariji uzrast pripala je knjigama „Ludvig van Mocart“ Vesne Aleksić i „Ovčarsko-kablarska bajka“ Raše Popova, koje su takodje, kao i obe pobedničke, izdanje čačanske Pčelice.

Isti broj poena, osvojile su i knjige „Volim te Sandra, ako nije problem“ Zorana Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike i Lagunina „Nemanjići dva orla“ Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića.

Treća nagrada u kategoriji za starije osnovce pripala je Gradimiru Stojkoviću za „Na bregu kuća mala“ u izdanju Lagune.

Drugu nagradu za mladji uzrast dobila je knjiga „Trista slavujevih pesama, Radomira Putnjikovića, u izdanju Kreativnog centra, dok treću dele ; „Meni je mene žao“ Miroslava Kokošara u izdanju Banatskih niti i Buklendova „Ovako je to bilo“ Branka Stevanovića.

Nagrade „Dositejevo pero“ dobitnicima će biti uručene 7. oktobra u Biblioteci grada Beograda u okviru Dečje nedelje.

Objavljeno u: Vesti | Datum: 05/10/2017 | Objavite na: